Rovatok

Friss topikok

Sarkadkeresztúr község

Sarkadkeresztúr község blogja, helyi vélemények érdekek, elvek kinyílvánításának virtuális helyszíne. Keresztúri hírek, közfeladatok, célok, dicséretének, kritizálásának lehetősége.

Rovatok

Utolsó kommentek

4x annyian Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületében. Siker vagy reprezentatív demográfiai adat?

2008.06.26. 15:15 Civil Blogíró

A Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete tájékoztatójából megtudhattuk, hogy az egyesület 1995-ben alakult 40 fővel, mára már 170 fő a tagság létszáma. Az eltelt évek során sajnos többen elhaltak, néhányan kiléptek, de minden évben vannak új belépők. Az egyesület tevékenysége a nyugdíjasok érdekvédelmét, képviseletét, szolgálatát, közéleti, kulturális, szociális és egészségvédelmét szolgálja. A tagság összetétele öregségi és rokkant nyugdíjasokból tevődik össze. Az átlagéletkor 65 év. Itt is érvényesül az a tendencia, hogy a női tagok vannak többségben. Az egyesület ügyvitelét, rendezvények szervezését önkéntesek végzik. A tagok közül átlagosan 20-25 fő vesz részt rendszerességgel a közösségi munkában. Bevételi forrás a tagdíj és különböző támogatások. Támogatást kap az egyesület az önkormányzattól, a kisebbségi önkormányzattól, vállalkozóktól és magánszemélyektől, amit ezúton megköszönnek. Éves költségvetésük 300-400 ezer forint. Az egyesület működését szolgáló ingatlannal nem rendelkezik, pedig igen nagy szükségük lenne rá, pl. lehetne klubdélutánokat tartani, kártyázni, kézimunkázni, teadélutánokat, szalonnasütéseket, stb. tartani. Az összejöveteleikhez az önkormányzat biztosítja a helyiséget. Az egyesületen belül három bizottság működik: ellenőrző, szociális és kulturális. Szervezetük vidámabb részét a tagok soraiból megalakult 15 fős kultúrcsoport teszi derűsebbé. Az idők folyamán már nem csak tagjaik szórakoztatását teszik színesebbé, hanem olyan hírnevet szereztek maguknak, hogy többfelé kapnak meghívást a szereplésre. Jártak Bélmegyeren, Battonyán, Békéscsabán, Gyulán, Vésztőn, Sarkadon, az önkormányzat jóvoltából a Keresztúri Találkozókon, a Tápiószelei Béketalálkozón, a szőregi Rózsafesztiválon, kisebb-nagyobb sikerekkel. A verseket, próbákat szerető nyugdíjasok a területileg meghirdetett versenyeken is részt vesznek. Eredményes helyezéseket értek el.
Az egyesületen belül kirándulásokat szoktak szervezni, korukra való tekintettel csak egynaposakat. Tagjaik a költségeket maguk fedezik. A 12 év alatt bejárták az ország valamennyi híres, nevezetes tájait, a Dunántúl kivételével, mert mint ahogy leírásra került, csak egynaposak a szervezések, így Eger, Miskolc, Aggtelek, Szarvas, Mezőkövesd, Karcag, Budapest nevezetességeit tekintették meg.

Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíjas

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkadkeresztur.blog.hu/api/trackback/id/tr96540667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása